Van ÇATI Aktarma Çatı Yapım USTASI Fiyatları
Van ÇATI, Van ÇATI YAPIMI, Van çatı tamiri, Van çatı aktarma, Van çatı fiyatları, Van çatı firmaları,
Van çatı firması, Van çatı ustası, Van çatı ustaları, Van çatı yapımı ustası, Van çatı tamir ustası, Van çatı montaj,
Van membran çatı, Van şıngıl çatı, Van kiremit çatı, Van pergole çatı, Van sundurma çatı, Van teras çatı,
Van ahşap çatı, Van demir çatı, Van profil çatı, Van çatı izolasyon, Van çatı firması,
UYGUN Çatı Kiremit aktarma Ustası
Van ÇATI Aktarma Çatı Yapım USTASI Fiyatları Önce Bölgeye uygulanacak çalışma için Van ÇAtı Aktarma Çatı Yapımı USTASI Alanında uzman ustalarımız keşif yaparak proje hazırlarlar.Van ÇAtı Aktarma Çatı Yapımı USTASI ustalarımız Analiz yapılan bölgeye gerekli duyulan malzemeyi saptarlar.
Van ÇAtı Aktarma Çatı Yapımı USTASI çalışma yapılacak alanlarda nelere ve İhtiyaç duyulduğu müşteriye paylaşılır,Van Kiremit çattı ustalarımız Tarafından Uygulamaya konulur.
Öncelik olarak Van geneline tüm bölgelerine Türkiye Geneline Van ilinde ÇAtı Aktarma Çatı Yapımı USTASI uygulamaları Van ÇAtı Aktarma Çatı Yapımı USTASI sistemleri profesyonel Van çatı ustalarımız tarafında güven ve kalite ilkelerini siz değerli müşterilerinine en ekonomik fiyatlar ile sunmaktadır.Van Kiremit Çatı Ustalarımız Türkiye genelinede hizmet vermektedirler.BİZE ULAŞIN
Talep oluşturmak için bize ulaşın. 0530 153 78 60
Van
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu maddedeki bazı bilgilerin kaynağı belirtilmemiştir. Ayrıntılar için maddenin tartışma sayfasına bakabilirsiniz. Maddeye uygun biçimde kaynaklar ekleyerek Vikipedi’ye katkıda bulunabilirsiniz. (Nisan 2015)
Başlığın diğer anlamları için Van (anlam ayrımı) sayfasına bakınız.
Koordinatlar: 38°29′57″K 43°20′55″D (Harita)
Van
— İl & Büyükşehir —
Van Fortress From Northwest.JPG
Hoşap Kalesi (Van, Türkiye).JPG Aghtamar.jpg
Akhtamar Island on Lake Van with the Armenian Cathedral of the Holy Cross.jpg Wan,Mizgefta Hezretî Omer.JPG
Yukarıdan aşağıya: Van Kalesi,
Hoşap Kalesi, Akdamar Kilisesi,
Van Gölü’ndeki Akdamar Adası, Tuşba’daki bir cami
Van’ın Türkiye’deki konumu
Van’ın Türkiye’deki konumu
Koordinatlar: 38°29′57″K 43°20′55″D
Ülke Türkiye
Bölge Doğu Anadolu Bölgesi
İdari birimler 13 ilçe
Yönetim
– Belediye Başkanı İbrahim Taşyapan (Kayyum)[1]
– Vali İbrahim Taşyapan
Yüzölçümü
– Toplam 21,334 km2 (8,2 mi2)
Nüfus (2015)
– Toplam 1,096,397
– Yoğunluk 50/km² (129,5/sq mi)
Zaman dilimi DAZD (+2)
– Yaz (YSU) DAZD (+3)
Posta kodu 65xxx
Alan kodu (+90) 432
Plaka kodu 65
İnternet sitesi: www.van.bel.tr
Van, Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık on dokuzuncu şehri. 2015 itibarıyla 1.096.397[2] nüfusa sahiptir. Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Van ili nüfus bakımından bu bölgenin en büyük ilidir. Kuzeyden Ağrı, batıdan Bitlis, güneybatıdan Siirt, güneyden Hakkari illeriyle, doğudan da İran’la sınırlıdır. Anadolu’nun en büyük kapalı havzası olan Van Gölü kıyısında toprakları verimli, akarsuları bol, iklim koşulları oldukça elverişli bir yerleşim merkezidir.
İçindekiler [gizle]
1 Tarihçe
1.1 Cumhuriyet dönemi
2 Coğrafya
2.1 Konum
2.2 İklim
2.3 Fauna
3 Nüfus
4 Ekonomi
4.1 Tarım
4.2 Hayvancılık
4.3 Sanayi
5 Kültür
6 Van İlçeleri
7 Eğitim
8 Altyapı
8.1 Ulaşım
9 Galeri
10 Kaynakça
11 Dış bağlantılar
Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]
Van’ın tarihi MÖ 7000 yıllarına kadar uzanır. Van Kalesinin 6 km güneyinde bulunan Tilkitepe ve Van Gölü’nün kuzeyindeki Ernis Mezarlıklarında yapılan kazılarda Kalkolitik, Tunç, Demir çağlarına ait yerleşimler bulunmuştur. Van’ın medeni tarihi Urartular le başlar. Van, bugünkü Doğu Anadolu ve Ermenistan ile civarındaki toprakları kapsayan Urartu Devleti’nin merkeziydi. İskit istilasının ardından zayıflayan Urartular, İran’dan gelen Medler tarafından yıkıldı. Daha sonra bölgeye Ahamenişlerler, Büyük İskender, Selevkoslar, Ermeniler[3], Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Doğu Romalılar (Rumlar) hakim olmuştur. 644 yılında Müslüman Araplar bu bölgeyi fethetmiş, daha sonra bölge yine Rumlara geçmiştir. Yöre, uzun süre Abbasilere veya Rumlara bağlı yerel Ermeni beyleriyle yönetilmiştir. 11. yüzyıldan itibaren Türkmenlerin yerleşmeye başladığı Van Gölü havzası, önce Selçuklulara, sonra da İlhanlılara, Celayirîlere, Karakoyunlulara ve Akkoyunlulara yurt olmuştur. 16. yüzyılda Safevilerin Doğu Anadolu’dan uzaklaştırılmasından sonra Van’da Osmanlı egemenliği başlamıştır. Van’da 20. yüzyıla kadar Ermeni, Türk, Kürt, Arap nüfus yaşamıştır. Gelenekleri Osmanlı ve İran etkisinde gelişmiştir. Van farklı kültürlerin ve toplulukların bir arada yaşayabildiği güzide bir coğrafyadır.
Şehir Urartulardan kalmadır. Urartuların başkenti olan Van’ın o zamanki adı Tuşpa idi. Şehri ilk kuran Asur Kraliçesi Semiramis’tir. Bu bölgeye önce Hurriler yerleşmişlerdir. Urartular zamanında şehir bir imparatorluk merkezi haline gelmiştir. Urartulardan sonra şehre Medler, Persler, Büyük İskender, Selevkoslar, Ermeniler, Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Bizanslılar hakim olmuştur. M.S. 675 yılında Müslüman Araplar şehri fethetmiş, daha sonra şehre yine Bizanslılar, bunları yenen Selçuklular ve sonra İlhanlılar, Celayirliler, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safeviler ve en sonunda Osmanlılar hâkim olmuştur.
Hurrilerin MÖ 2000’lerden itibaren Van Gölü’nden başlayarak Kızılırmak ve Yeşilırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü yerlere kadar uzanan bir bölgeye hakim oldukları görülür. MÖ 13. yüzyılda Hurri-Mitanni siyasi teşekkülün merkezi otoritesi zayıflamış ve beyliklere bölünmüştür. Asur Kralları bu küçük beyliklerini hakimiyetleri altına almaya çalışmış ve bu sırada Van Gölü çevresinde Batı İran’a kadar olan bölgede Urartular ile Asurlular arasında mücadeleler başlamıştır. Urartu-Asur mücadelesi MÖ.VI. yüzyılın ortalarına kadar sürmüş, Urartular bu dağlık ve zor arazi şartlarına sahip bölgeyi egemenlik altında tutmuştur.
1893 nüfus sayımı Vandaki Ermeni nüfusu
Old City Van 2009.JPG
Van gölü şenlikleri 2011
Urartular’ın başkentliğini yapmış olan Van Kalesi, 3000 yıllık görkemiyle hala ayaktadır. Van Kalesi’nde Urartular’dan kalan kaya ve oda mezarları, tapınaklar, yazıtlar ve bazı yapılar bulunur. Urartu kralı I. Sarduri’nin kurduğu ve başkent yaptığı Tuşpa, Urartu krallarının mezralarını, uzun yazıtları içinde barındırır. Horhor Yazıtı, kaledeki en uzun yazıttır ve kral Argişti’ye ait mezar odasının girişinde bulunur. Analı kız kutsal alanında büyük bloklara yazılmış yazılar vardır ve burası bir sunak alanıdır. İç Kale’de Urartulara ait bir tapınağın temelleri bulundu. Kalenin batısında Madır Burcu isimli görkemli yapının ne amaçla yapıldığı tam olarak bilinmemektedir, fakat bir liman olduğu tahmin edilmektedir.Kalenin kuzeyinde yer alan Van Kalesi Höyüğü’nde kazılar yapılmıştır.
Van şehri I. Dünya Savaşı’na kadar kalenin güney kısmında surlarla çevrili bölgede kuruluydu. Daha sonra Osmanlı’nın Kafkasya Cephesinde Ruslar’la savaşa girdiği sırada şehirdeki Ermeniler ayaklanmıştır.Bu ayaklanmalar sonucu Ermeniler ve Ruslar şehri ele geçirmiştir.21 Mayıs 1915’de Rus General Yudeniç Van’a girer. Burda Ermeniler şehrin ve kalenin anahtarlarını generale sunar. 2 Nisan 1918’de Ali İhsan Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu,Rusların harabeye çevirdiği Van’ı geri alır.
Bu dönemden sonra Van şehri Erek Dağının eteğinde yeniden kurulur. Eski Van ise 1-2 cami hariç kullanılamaz hale gelmiştir ve günümüze gelinceye kadar ayakta kalan yapılar dayanamayarak yıkılmıştır.
Bu şehrin kalıntıları günümüze ulaşmıştır. Surlara ait bazı kalıntılar vardır ve sağlam olan tek kapı güneye bakan Orta Kapı’dır. Mimar Sinan’ın eseri olan Hüsrevpaşa Külliyesi han, hamam, türbe, imaret, çeşme ve medreseden oluşmaktadır. Bölgede sağlam kalan tek hamam bu külliyenin bir elemanı olan Çifte Hamam’dır. Eski Van’da günümüzde kullanılan tek eser Kaya Çelebi Cami’dir. Eskiden çok görkemli bir mekân olan Van Ulu Camisi ne yazık ki günümüzde yıkılmıştır ve sadece minaresi sağlam kalabilmiştir. Kızıl Cami’ninde aynı şekilde minaresi günümüze ulaşmış ve diğer bölümleri yıkılmıştır. Kentte ayrıca günümüze ulaşan S. Dsirvanor, S. Stephan, S. Vardan, s. Neshan, şehrin en eski kilisesi olan ve Çifte Kilise olarak da anılan S. Paulos ve S. Petros Kiliseleri bulunur. Ayrıca eskiden İsa’nın çarmıhına ait bir parçanın saklandığı Meryem ana (S. haç, Tiramary) kilisesi ve Madır burcunun üstüne yapılmış Vaftizci Yahya (S. Hovhannes) kiliseleri yıkılmıştır. Hüsrev Paşa hanının temelleri Kaya Çelebi ve Hüsrev Paşa Camileri arasında görülebilmektedir. Şehrin batısında bulunana Horhor bahçeleri şehrin surlar içerisindeki bahçeleri durumundaydı ve İskele Kapı’nın hemen önündeydi. Ayrıca bahçelerin yakınında halen kalıntıları olan Horhor Cami ve Medresesi bulunuyor. Evliya Çelebi’nin görkemle anlattığı kale ve Eski Van şehri şu anda bakımsız bir haldedir. Ayrıca şehirdeki patika yolların izi vardır ve alanda küçük tepecikler olusmuştur.
Cumhuriyet dönemi[değiştir | kaynağı değiştir] Van’ın merkezinde Ekim ve Kasım 2011’de iki yıkıcı deprem meydana gelmiştir.
2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Van’da sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kurulmuş ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başlamıştır.[4]
Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir] Van, yüzölçümü açısından Türkiye’nin en büyük illerinden biridir. Büyük bölümü yüksek, engebeli ve dağlık alanlardan oluşan Van’da yerleşmeye elverişli alanlar sınırlıdır. Van ilini etkisi altında tutan sert iklim, başlıca ekonomik uğraş olan tarımsal üretimin çeşitlenip gelişmesine olanak tanımaz.
Konum[değiştir | kaynağı değiştir]
Compass rose pale.svg Adilcevaz Ağrı Doğubayazıt
g t d
Compass rose pale.svg
Bitlis , Tatvan , Van Gölü Kuzey İran
Batı Van Doğu
Güney
Beytüşşebap Hakkari Yüksekova
İklim[değiştir | kaynağı değiştir]
Van iklimi karasal iklim olup bitki örtüsü bozkırdır. Van’da kış ayları sert geçer. Kar etkisini yoğun göstermektedir. Kış ayları Van’a en çok yağışın düştüğü aylardır. Van’da yaz ayları genelde kurak ve sıcak olup, Van Gölü’nün etkisiyle biraz serin yaşanmaktadır. Bu aylarda fazla yağış olmaz ama rüzgarlar geniş yer tutar. Bitki örtüsünün bozkır olması küçükbaş hayvancılığı geliştirmiştir.
Aylar Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Yıl
En yüksek sıcaklık rekoru, °C 12,6 14,3 22,7 27,2 28,3 33,2 37,5 36,7 35,0 28,8 20,1 15,5 37,5
Ortalama en yüksek sıcaklık, °C 1,9 2,6 6,6 12,9 18,4 23,8 28,1 28,2 24,1 17,2 10,0 4,4 14,8
Ortalama sıcaklık, °C −3,5 −2,8 1,5 7,8 13,1 18,2 22,2 21,9 17,2 10,7 4,3 −0,8 9,1
Ortalama en düşük sıcaklık, °C −7,7 −7,2 −2,8 2,8 7,0 10,8 14,6 14,6 10,8 5,7 0,2 −4,7 3,6
En düşük sıcaklık rekoru, °C −28,7 −28,2 −22,7 −17,5 −1,5 −2,6 3,6 6,6 −0,1 −7,5 −20,5 −21,3 −28,7
Ortalama yağış, mm 33,0 33,5 45,7 55,1 46,9 18,2 5,4 4,0 14,3 46,3 47,8 37,2 387,4
Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü[5] Fauna[değiştir | kaynağı değiştir] Van kedisi, iyi bir yüzücü olan, gözleri mavi veya kehribar rengi ya da biri mavi diğeri kehribar olabilen, nadide ve asil bir kedi ırkıdır. Van kedisinin göz rengi üç gruba ayrılır. Her iki gözü mavi (daima turkuaz mavisi), her iki gözü kehribar (Sarı renk ve tonları, çok nadiren kahverengi) ve tek-göz (Heterokromik; yani bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte olanlar) diye gruplandırılır.
Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]
Van il nüfus bilgileri
Yıl Toplam Sıra Fark Şehir – Kır
1965[6] 266.840 48
%23 60.686206.154 %77
1970[7] 325.763 43 %22Dark Green Arrow Up.svg
%27 88.227237.536 %73
1975[8] 386.314 42 %19Dark Green Arrow Up.svg
%30 115.830270.484 %70
1980[9] 468.646 39 %21Dark Green Arrow Up.svg
%33 156.852311.794 %67
1985[10] 547.216 35 %17Dark Green Arrow Up.svg
%35 189.269357.947 %65
1990[11] 637.433 32 %16Dark Green Arrow Up.svg
%41 258.967378.466 %59
2000[12] 877.524 23 %38Dark Green Arrow Up.svg
%51 446.976430.548 %49
2007[13] 979.671 19 %12Dark Green Arrow Up.svg
%52 511.678467.993 %48
2008[14] 1.004.369 19 %3Dark Green Arrow Up.svg
%51 514.481489.888 %49
2009[15] 1.022.310 19 %2Dark Green Arrow Up.svg
%52 527.525494.785 %48
2010[16] 1.035.418 19 %1Dark Green Arrow Up.svg
%52 539.619495.799 %48
2011[17] 1.022.532 19 -%1Red Arrow Down.svg
%52 526.725495.807 %48
2012[18] 1.051.975 19 %3Dark Green Arrow Up.svg
%52 548.717503.258 %48
2013[19] 1.070.113 19 %2Dark Green Arrow Up.svg
%100 %0
2014[20] 1.085.542 19 %1Dark Green Arrow Up.svg
%100 %0
2015[21] 1.096.397 19 %1Dark Green Arrow Up.svg
%100 %0
2000 yılındaki ani nüfus artışından da fark edileceği üzere kente 1990 yılından itibaren yoğun bir göç yaşanmıştır. Bölgedeki terör olayları nedeniyle boşaltılan köylerin en yakın adresi Van olmuştur. Yüzde 38’lik bir artışla nüfus sıralamasında 32. sıradan 23. sıraya yükselen şehrin demografik yapısı da bir hayli değişmiştir.
Van il haritası
Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]
Tarım[değiştir | kaynağı değiştir]
Van’da tarım alanları yüz ölçümünün %10’unu kapsar. Yetiştirilen başlıca ürünler; Arpa, Buğday, Şeker Pancarı ve Elma yetiştirilmektedir. Ürünler Özellikle Eylül Ayında hasat edilir. Tarım en önemli geçim kaynaklarından olsa da çok kullanılmaz.
Hayvancılık[değiştir | kaynağı değiştir] En önemli geçim kaynağı olan hayvancılık her mevsim kullanılabilir. Özellikle Küçükbaş Hayvancılığın Yetiştiği Van’da yazda her kırsalda hayvan görmek mevcuttur.Yazın yaylara çıkarılan hayvanlar kışın ağıl ya da ahırlara alınır.Türkiye’de en fazla küçükbaş hayvan Van’da bulunur.
Sanayi[değiştir | kaynağı değiştir] Van sanayi bakımından bölgenin üçüncü şehridir. Başlıca fabrikalar: Şeker, çimento, et ve et ürünleri, süt kombinaları ve yemdir. Şeker; Erciş’de çimento ise Edremit’te bulunur.
Kültür[değiştir | kaynağı değiştir] Van kültürü; Van kedisi, Van otlu peyniri ve Van kahvaltısına dayanır. Van otlu peyniri yörede önemli bir şekilde yayılmıştır. Dağlardan toplanan otlardan yapılır.
Camiler
Van Ulu Cami
Van Hüsrevpaşa Cami
Van Hz. Ömer Cami
İMüzeler
Van Müzesi
Van Urartu Müzesi (Yapım aşamasında)
Evler
Van Evi
Van Kedi Evi
Kaleler
Van Kalesi
Hoşap Kalesi
Çavuştepe Kalesi
Van İlçeleri[değiştir | kaynağı değiştir]
Ana maddeler: Van’ın ilçeleri ve Van ilindeki yerleşim yerleri listesi
Van ilinin ilçeleri toplam 13’tür.
Bahçesaray
Başkale
Çaldıran
Çatak
Edremit
Erciş
Gevaş
Gürpınar
İpekyolu
Muradiye
Özalp
Saray
Tuşba
Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]
Van merkezde yaklaşık 200 okul bulunmaktadır. Ayrıca son dönemlerde özellikle liselerde olmak üzere çoğu okul Fatih projesiyle tanışmıştır. Yüzüncü Yıl Üniversitesi de Van’dadır.
Altyapı[değiştir | kaynağı değiştir] Ulaşım[değiştir | kaynağı değiştir] Karayolu
Van Havaalanı
Van şehri, geçmişinden gelen ve günümüzde de devam eden stratejik öneminden dolayı daima işlek olan yollara sahip olmuştur. Güneydoğu ve Kuzey Anadolu’dan gelen iki önemli karayolu Van’da bileşerek İran’a uzanır.
Bu yollardan önemlisi İstanbul ve Ankara’dan gelerek Erzurum üzerinden Ağrı ve Erciş’i geçerek Van’a bağlanır. Diğer yol ise Adana’dan gelerek Diyarbakır üzerinden Bitlis ve Tatvan’ı geçerek Van’a ulaşır. Bu ikinci yol Tatvan’dan sonra kısmen Van Gölü kıyısından devam etmektedir. Van’da birleşen bu iki önemli karayolu Van’ın doğusunda Özalp üzerinden geçerek Kapıköy Sınır Kapısı’ndan İran’a ulaşmaktadır.
Van il sınırı içerisinde ulaşım ağı büyüktür. Van ile Ağrı, Doğubayazıt, Patnos ve Erciş arası kolayca ulaşım yapılmaktadır. Hakkari ve Yüksekova arası ise belirli bir noktaya kadar kolaydır, fakat sonra yol çok engebelidir. Son zamanlarda ise bu yolda genişletme çalışmaları yapılmaktadır.
Van’da ulaşımın en zor olduğu yer Çatak ve Bahçesaray ilçeleri arasıdır. Bu bölgenin dağlık olması, ulaşım zorlaştırmaktadır. Kış aylarında bu yollar sürekli kardan kapanır.
Van’da şehir içi ulaşım özel halk otobüsleri ve minibüslerle kullanılmaktadır. Ödeme nakitle yapılır. 2015 yılından itibaren Van Belediyesi tarafından getirilen yeni otobüslerle ulaşım yapılmaktadır.
Demiryolu
Van’ın karayolu ulaşımı gibi demiryolu ulaşımı da önem arzeder. TCDD’nin 5. bölgesini oluşturan hat Malatya üzerinden Baskil’e ulaşır. Burada ikiye ayrılan hatlardan biri Elâzığ ve Muş üzerinden Tatvan’a ulaşır. Tatvan’da bulunan iskeleden feribotla Van’a ulaşan hat, Özalp üzerinden İran sınırındaki Kapıköy Tren İstasyonu’nda son bulur. Kapıköy ile karşısındaki İran’ın Razi istasyonunda gümrük kontrolü noktaları vardır. Razi’den ayrılan hat Tebriz üzerinden Tahran’a ulaşır.
Vangölü Ekspresi, İstanbul’dan Tatvan’a haftanın iki günü karşılıklı sefer yapmaktadır. Türkiye ile İran arasındaki demiryolu bağlantısı, İstanbul-Tahran-İstanbul arasında haftada bir gün çalışan Trans Asya Ekspresi ve Van-Tebriz-Van arasında haftada bir gün çalışan trenler ile sağlanmaktadır. Yine İran ile Suriye arasındaki demiryolu bağlantısı, Türkiye’yi transit geçerek Tahran-Şam arasında haftada bir gün çalışan yolcu treni ile sağlanmaktadır. Söz konusu tren Şam-Tatvan arasında pulman ve yataklı vagonlarla, Van-Tahran arasında kuşetli vagonlarla teşkil edilmektedir.[22]
Havayolu
Van’da bulunan Ferit Melen Havaalanı ise bölgesel önemi olan bir havaalanıdır. Ağrı, Bitlis, Muş ve Hakkari illerine de hizmet veren havaalanı bu bölgede askeri hareketliliğinin fazla olması nedeniyle işlek bir hava trafiğine sahiptir. Van’dan, İstanbul, Ankara ve İzmir’e her gün düzenli uçak seferleri yapılmaktadır.
- Published in ÇATI YAPIMI HAKKINDA